Zákaz zcizení a zatížení nemovitosti, víte, co to znamená?
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Zákaz zcizení a zatížení nemovitosti, víte, co to znamená?

Připadá Vám to složité? Od toho jsme tu my. AURUS REALITY
Zákaz zcizení a zatížení nemovitosti, víte, co to znamená?
Nejčastěji se zákazy zcizení a zatížení nemovitosti zřizují k zástavnímu právu banky při poskytnutí hypotečního úvěru na koupi.
Zákaz zatížení značí omezení v nakládání s předmětnou nemovitostí. Zatížením je vlastně zřízeno věcné právo k nemovitosti ve prospěch třetí osoby, nejčastěji banky, dle nějakého právního jednání, může to být kupní smlouva nebo smlouva hypoteční. Jedná se o zajištění návratnosti zapůjčených financí, pro případ, že by například nebyl řádně splácen hypoteční úvěr. Bez souhlasu toho, v jehož prospěch je zákaz zatížení zřízen, nelze na nemovitost uvalit zástavní právo, věcné břemeno případně další omezení, jako nájem.
Při prodeji nemovitosti, kdy kupující potřebuje na kupní cenu čerpat úvěr, jeho úvěrová banka bude vyžadovat zástavu nemovitosti. A je-li již na předmětné nemovitosti zákaz zatížení, může to situaci zkomplikovat. V tomto případě je nutné, aby si prodávající, ale i kupující vyžádali stanovisko svých bank a souhlasy, bez nichž by nebylo možné provést vklad v katastru nemovitostí.
Zákazem zcizení je zákaz pro vlastníka převést vlastnické právo k nemovitosti na další osobu, ať už kupní smlouvou, ale i například smlouvou darovací a podobně. Pokud je zřízen zákaz zcizení, vlastník nesmí po sjednanou dobu nemovitost převést. A pokud prodává svou nemovitosti, je nezbytné získat souhlas banky případně třetí osoby, v jejíž prospěch je zákaz zcizení zřízen.
Kromě nejrozšířenější situace, při které jsou zákazy zcizení a zatížení zřizovány, a tou je koupě nemovitostí s čerpáním hypotéky, může být využito jejich zřízení například také při darování nemovitostí rodiči svým dětem, kdy zřízením zákazů budou rodiče mít jistotu, že po sjednanou dobu nemovitost neprodají.
Zákaz zcizení i zatížení je možné zřídit samostatně, ale nejčastěji bývají společně, a to na dobu určitou. Je nutné dle občanského zákoníku písemné formy a zapisují se do katastru nemovitostí. Pokud by zapsány nebyly, nebude k nim při převodu nemovitosti katastrální úřad přihlížet.
Není jednoduché se v této problematice orientovat, proto využijte našich služeb a my Vám profesionálně zajistíme, aby tento náročný proces proběhl hladce a co nejrychleji.
Se vším kolem nemovitostí se obraťte na nás.
Richard Záhorský
www.aurusreality.cz

Vytvořit poptávku

Rozšířené hledání


Typ nabídky

Upřesnit


Cena a plocha

m2
m2

Kraj a lokalita


Rozšířené hledání


Typ nabídky

Upřesnit


Cena a plocha

m2
m2

Kraj a lokalita


Máte otázku?